Translate

Biba

12:56:00 Unknown 0 Comments


Ak by mala byť spomenutá značka, ktorá najviac definovala 60's, určite by to bola Biba. Moja momentálna záľuba 60's a 70's fashion dekádami, mi nedovolila nepovšimnúť si toto meno. Za týmto všetkým však stojí osoba so slovanskou krvou, Poľka menom Barbara Hulanicki. Barbara narodená vo Varšave cez vojnu s rodičmi emigrovala do Veľkej Británie. Tu študovala v 50-tych rokoch na Brighton School of Art. Barbarina kariéra začala v móde na voľnej nohe ako módny ilustrátor pre rôzne časopisyvrátane Vogue, Tatler a Women's Wear Daily.

V roku 1964 si otvorila svoj prvý vlastný Biba shop v štvrti Kensington- London. Obchod sa čoskoro stal známy pre jeho štýlovo dekadentnú atmosféru a bohatý dekor inšpirovaný secesiou a Art Deco. To sem pritiahlo rôznych umelcov, filmové hviezdy a rockových hudobníkov, vrátane Micka Jaggera a Rolling Stones, Davida Bowieho, Marianne Faithfull a Cathy McGowan. V obchode si mladá klientela kupovala veľmi krátke mini-sukne, veľké plstené klobúky, bohaté boa s pierkami, zamatové nohavice a obleky, či unisex tričká v bohatých tlmených farbách, ktoré boli v 60-tych rokoch tak populárne. Na začiatku roku 1970 sa Biba presťahovala do obrovského interiéru budovy v štýle Art Deco a Barbara sa podieľala na rekonštrukcií, ktorá pomohla pri znovuzrodení štýlu Art Deco.

Po zániku obchodu v roku 1976, Barbara pokračovala v práci v módnom priemysle. Navrhovala pre značky ako Fiorucci a Cacharel.
Myslím si, že odkaz tejto značky je dosť silný. Všetky dnešné trendové "retro" veci, vyzerajú akoby sa inšpirovali od Biba.
Trošku viac vám napovie samotná Barbara vo videu.
Vždy keď mám čas prehľadávam pinterest a všetko možné spoločné s menom Biba. Najviac ma ale potešilo, keď som si našla doma v šatníku oranžový kabátik tejto značky, ktorý som kúpila za facku v jednom bazáre. Ktovie s akého roku pochádza...

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Vládkyňa, Anna Wintour začala v móde ako zamestnankyňa u Biba. ;)



all pictures by Pinterest